Gerald en Rianne besloten recent om een jaren-60 bungalow te kopen, strippen, renoveren en opnieuw in te delen, inclusief nieuwe keuken. De ruime keuken – ontstaan vanuit een samenwerking tussen Gerald, Rianne en Van Manen Keukens – is naast een kookruimte ook een prachtig meubelstuk in huis.
“Wat Rianne en ik graag wilden is dat de keuken een meubelstuk zou worden in onze woning”, begint Gerald te vertellen. “Als architect kon ik het natuurlijk niet laten om zelf een plan te maken en de schetsen mee te nemen naar een keukenexpert. Door met mensen om ons heen te praten kwamen we uit bij Van Manen Keukens.”
“Eigenlijk hadden wij de keuken al tot in een ver gevorderd stadium uitgedacht toen we daar uitkwamen, maar Josbert van Van Manen Keukens kon toch veel bijdragen aan het eindresultaat. Hij heeft zoveel verstand van zijn vak dat hij heel goed kon meedenken met onze denkrichting en met goede alternatieven kwam aanzetten.”
“Een voorbeeld van Josbert’s inzicht was hoe hij de apparaten in de keuken indeelde”, legt Gerald uit. “We wilden geen zichtbare inbouwapparatuur, dus alles moest worden verwerkt in ons kookeiland. Met zijn technische achtergrond dacht hij mee over hoe de oven, kookplaat, vaatwasser en spoelbak daar het beste in zouden passen. Daarnaast was het heel fijn dat hij ook adviseerde over een logische indeling zodat de loop- en werkrichtingen zouden kloppen.”
“Je merkt dat hij mijn denkwijze helemaal begreep”, vervolgt Gerald. “Dat was echt een verademing ten opzichte van andere keukenleveranciers. Het facetrandje van het werkblad wilde ik graag tot op de millimeter nauwkeurig hebben en hij snapt dan precies wat je bedoelt. Hij heeft er ook plezier in om tot de details dingen uit te werken.”
Gerald en Rianne genieten van de subtiele kleurencombinaties en van de ruimte die alle onderdelen krijgen. “De ‘Ice Grey’ frontjes en de kleuren van de muur passen goed bij elkaar”, vertelt Gerald. “Daarnaast heeft het werkblad een zandkleurige tint wat weer aansluit bij het eikenhout. Tenslotte hechten we veel waarde aan luchtigheid en ruimte in de keuken. Door genoeg afstand te bewaren krijgen alle objecten écht de ruimte om goed tot hun recht te komen.”
Naast een meubelstuk blijft de keuken natuurlijk ook een plek waar gekookt en geleefd wordt. “We ontbijten vaak met z’n drieën aan het eiland en nodigen geregeld vrienden uit bij ons thuis”, vertelt Rianne. “In eerste instantie gaan we dan aan tafel zitten maar vaak belanden we toch aan het kookeiland. Zo wordt de keuken op andere manieren gebruikt dan we hadden verwacht.”
“Als je aan de bar zit dan kun je door het dakraam de dennen zien die over het huis hangen en als je geluk hebt springt er zelfs een eekhoorn door de bomen. Dat geeft de ruimte toch weer een extra element. We zijn heel positief over het resultaat. Het is een van de meest prettige samenwerkingen die ik in de bouw heb gehad. Dat vind ik toch wel heel bijzonder.”
Stijl | Modern / Hout |
Vorm | Kookeiland / Eiland |
Kleur | Wit / Hout |
Koken | Inductie |