7 tips voor een hygiënische keuken

Een goede hygiëne is belangrijker dan ooit. Zeker in de keuken. Het is niet alleen de plek waar je je handen wast, maar ook waar je het eten bereidt. 7 tips voor een écht hygiënisch schone keuken.

1. Goed je handen wassen

Via de handen kunnen ziekteverwekkers zich makkelijk verspreiden. Door regelmatig je handen te wassen met water en zeep, verklein je die kans. Hoe? Door je handen 20 seconden goed te wassen met zeep – binnen- én buitenkant! – en daarna goed af te drogen aan een schone doek of keukenrol.

2. Neem regelmatig het aanrecht af

Misschien wel de makkelijkste én belangrijkste hygiëneregel in de keuken: haal na elk gebruik even een doekje over het aanrecht. Je houdt de keuken zo niet alleen schoon en netjes, maar gaat ook de verspreiding van ziektekiemen tegen. Wees ervan bewust dat sommige virussen in ideale omstandigheden gemiddeld zo’n drie uur kunnen overleven.

3. Voorkom kruisbesmetting

Als je rauwe producten snijdt, zoals kipfilet of vis, gebruik dan niet dezelfde snijplank voor je groente. Gebruik het liefst verschillende of maak de snijplank tussendoor goed schoon. Bijvoorbeeld door deze snel te ontsmetten met kokend water uit de kokend waterkraan.

4. Elke dag een schone vaat- en theedoek

Ja, elke dag! Deze doeken zitten namelijk vol bacteriën. Zeker als je ze met hele gezin meerdere keren gebruikt. Zorg daarom altijd voor een schone doek en was op 60 graden waardoor alle bacteriën worden gedood. Maak je keuken ook nooit schoon met een gebruikte vaatdoek (of spons) want zo verspreid je bacteriën juist.

5. Houd je koelkast schoon

Om bacterievorming tegen te gaan, is het verstandig om je koelkast regelmatig schoon te houden. Dat hoeft echt niet iedere week, eens per maand is prima. Maar reinig de groentela wel vaker.

6. Maak je spoelbak en keukenkraan schoon

De gootsteen en kraan gebruik je de hele dag door. Niet zo gek dus dat je hier het meeste vuil aantreft. Je kunt dit makkelijk voorkomen door de gootsteen en keukenkraan elke dag schoon te maken. Veeg tussendoor spatten water weg met een stuk keukenpapier of met de vaatdoek – vooral bij de voet want daar ontstaan snel vervelende kalkvlekken. Zo blijven je spoelbak en kraan stralend schoon.

7. Onderhoud je keukenblad

Wist je dat niet elk keukenblad dezelfde schoonmaakvoorschriften heeft? Een massief houten keukenblad vraagt om een andere schoonmaakroutine dan een kunststof werkblad. Tips nodig? Je bent van harte welkom in onze show-room!