Het koken op een inductiekookplaat wordt steeds populairder. De overheid heeft het streven om in 2030 anderhalf miljoen huishoudens van het gasnetwerk losgekoppeld te hebben. Maar dat is niet de enige reden waarom het koken op inductie steeds populairder wordt. Bent u aan het twijfelen tussen gas of inductie? Lees dan onze blog en kom erachter wat de beste optie is voor uw keuken.
Hoe werkt een inductiekookplaat?
Het grootste verschil tussen gas en het koken op inductie, is dat er bij een gaskookplaat warmte wordt gecreëerd door een hittebron en maakt inductie gebruik van magnetische wrijving die stopt zodra de pan van de plaat af wordt gehaald. Onder de glasplaat van een inductiekookplaat zitten zogeheten ‘inductiespoelen’. In combinatie met de juiste pannen zorgen deze spoelen voor een magnetisch veld, waardoor er warmte ontstaat in de pan.
De keuze voor uw kookplaat
Als u op zoek bent naar de juiste kookplaat voor uw keuken is het handig om uw wensen op een rijtje te zetten. Om de keuze voor een bepaalde kookplaat wat gemakkelijker te maken lichten wij de voor- en nadelen van een inductiekookplaat en gaskookplaat toe.
Veiligheid van de kookplaat
Een inductie kookplaat wordt uit zichzelf niet direct verhit, omdat de kookplaat alleen actief is wanneer de plaat een pan detecteert, de kans op verbrandingen is daarom minder groot. Als u klaar bent met koken zal de inductiekookplaat ook snel weer afkoelen. Een ander voordeel van een inductiefornuis, met betrekking tot veiligheid, is het kinderslot dat inductiekookplaten hebben. De vergrendeling zorgt ervoor dat kinderen de inductiekookplaat niet uit zichzelf aan zetten.
Beleving en uitstraling
Voor sommige liefhebbers van koken zit een deel van de kookbeleving in vuur, vlam in de pan en het flippen van de ingrediënten in de pan. Mocht dit voor u een belangrijk element van het kookplezier zijn, dan sluit een gaskookplaat wellicht het beste aan bij uw wensen.
Daarnaast kan de uitstraling van de kookplaat in uw keuken een belangrijk onderdeel zijn. In een industriële of landelijke inrichting komt een gaskookplaat misschien beter tot zijn recht, terwijl in een strakke moderne keuken een inductiekookplaat misschien mooier uitkomt. Het ligt er aan wat uw wensen zijn en wat past bij de stijl in uw keuken.
Hygiëne van het fornuis
Het minst leuke klusje na het koken: het schoonmaken en afwassen. Met een inductiekookplaat is dit verleden tijd. In vergelijking met een gaskookplaat blijven er aan een inductiekookplaat geen etensresten zitten en veegt u de kookplaat gemakkelijk schoon. Omdat de inductiekookplaat een gladde plaat is zal dit minder tijd van u vragen, dan wanneer u ook de knoppen, openingen en pandragers van uw gaskookplaat moet schoonmaken.
Wat is goedkoper?
Geen onbelangrijke vraag: is koken op gas of inductie goedkoper? De gasprijs is momenteel al acht keer hoger dan een jaar geleden. Het leidt tot problemen in de industrie waar op verschillende plekken de productie al wordt afgeschaald. Ook consumenten merken de prijsstijgingen, al hangt het af van het soort contract en leverancier. De keuze voor een inductiekookplaat is daarom een stuk groener én beter voor het milieu.
Uw stijl ontdekken?
Bij Van Manen Keukens helpen wij u graag aan een keuken waar u heel lang gelukkig mee bent. Daarom steken wij veel tijd en energie in het leren kennen van uw wensen en voorkeuren. Samen ontdekken we wat u belangrijk vindt, waarna we zij aan zij uw ultieme keuken ontwerpen en realiseren. Wilt u eerst inspiratie opdoen? Vraag ons gratis inspiratie magazine aan.

Lunchen? Dat kan in onze showroom op zaterdag

Elektrische auto's opladen tegen betaling, E-bikes gratis

Leuke activiteiten in
het weekend
